Gebitsreiniging: door tandarts, preventieassistent of mondhygiënist? – Tandartsenpraktijk Brouwhuis – Helmond

Terug naar overzicht

Gebitsreiniging: door tandarts, preventieassistent of mondhygiënist?

Verwijderen van tandplak

Tandplak moet iedere dag verwijderd worden om tandbederf (cariës) en een tandvleesontsteking te voorkomen. Als plak langere tijd aanwezig blijft op het tandoppervlak kan het verkalken en hard worden. In dit geval is er sprake van tandsteen. U kunt tandsteen niet meer verwijderen door goed te poetsen. Als er eenmaal tandsteen gevormd is, dient dit professioneel verwijderd te worden door een mondhygiënist, preventieassistent of tandarts.

Wie kan de gebitsreiniging het beste uitvoeren?

In onze praktijk willen we goede en passende mondzorg leveren. Hierbij kijken we op basis van uw gebitssituatie wie de professionele gebitsreiniging het beste kan uitvoeren. We werken in een mondzorgteam bestaande uit tandartsen, preventieassistenten en mondhygiënisten.

De tandarts

Als er tijdens een periodieke controle weinig tandsteen aanwezig is, verwijdert uw tandarts het tandsteen vaak direct tijdens de controle. Als er meer tandsteen aanwezig is of als er ook sprake is van een tandvleesontsteking, kiezen onze tandartsen er vaak voor om een aparte afspraak voor u in te plannen bij de preventieassistent of mondhygiënist voor een grondige gebitsreiniging. We plannen een gebitsreiniging alleen bij een speciaal hiervoor opgeleide behandelaar.

De preventieassistent

Onze preventieassistenten zijn opgeleid om tandsteen en tandplak boven het tandvlees te verwijderen. Daarnaast geven onze preventieassistenten advies over gebitsverzorging. U wordt door een preventieassistent behandeld als er alleen sprake is van een oppervlakkige tandvleesontsteking (gingivitis).

De mondhygiënist

Als u een uitgebreidere tandvleesontsteking heeft, is ook het kaakbot aangedaan (parodontitis). U krijgt doorgaans een afspraak bij de mondhygiënist voor een uitgebreide gebitsreiniging, oftewel een behandeling van uw tandvleesontsteking. Onze mondhygiënist is gespecialiseerd in het verwijderen van tandsteen zowel boven als onder uw tandvlees. Eerst wordt uw tandvleesconditie veelal in kaart gebracht met een parodontiumstatus. Vervolgens bespreekt de mondhygiënist het behandelplan en de bijhorende behandelkosten met u. Daarna zal onze mondhygiënist de gebitsreiniging in één of meerdere behandelafspraken uitvoeren en advies geven over de gebitsverzorging.

Gebitsreiniging: door tandarts, preventieassistent of mondhygiënist?

Mondzorg afgestemd op gebitsconditie

Kortom, in onze praktijk is de mondzorg, waarvan professionele gebitsreiniging een belangrijk deel uitmaakt, afgestemd op uw gebitsconditie. De professionele gebitsreiniging wordt op basis van uw situatie uitgevoerd door de tandarts, preventieassistent of mondhygiënist. Ook kan het zijn dat u naar een andere behandelaar wordt verwezen die meer toegespitst is op uw situatie, Als u vragen hierover heeft, kunt u dit benoemen bij uw tandarts.

Maak een afspraak

Benieuwd wat Tandartsenpraktijk Brouwhuis voor uw gebit kan betekenen? Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij onze praktijk!

Maak een afspraak

Publicatiedatum: 02-05-2024