Algemene tandheelkunde – Tandartsenpraktijk Brouwhuis – Helmond

Algemene tandheelkunde

Het is verstandig om regelmatig uw mond te laten controleren door een van onze tandartsen. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen!

Periodieke controle

Het merendeel van de Nederlandse bevolking gaat twee keer per jaar voor controle naar de tandarts. Tijdens de periodieke controle, kijken wij of uw gaatjes heeft, of de bestaande vullingen en kronen nog goed aansluiten én of uw tandvlees gezond is. Op deze manier kunnen problemen en klachten tijdig worden opgemerkt en kunnen wij uw gebitsproblemen tijdig behandelen. Als er tandsteen aanwezig is, verwijderen we de tandsteen en polijsten we uw tanden en kiezen zodat uw gebit glad aanvoelt en vrij is van aanslag. Om het voor u makkelijker te maken, combineren we vaak de controleafspraak met een gebitsreiniging.

We raden u aan om twee keer per jaar bij ons langs te komen voor periodieke controle en onderhoud, tenzij we u een ander persoonlijk advies geven. Ook wanneer u een klikgebit of gebitsprothese draagt, is een periodieke controle belangrijk. We zullen controleren of uw kunstgebit in orde is en of deze nog goed past op uw kaak. Als u een klikgebit heeft zullen we de implantaten en steg/drukknopen controleren en zonodig deze professioneel reinigen. Dit is belangrijk voor het behoud van de constructie.

 

 

Door middel van de periodieke controle houden we uw mondgezondheid in de gaten. Daarom hechten we veel waarde aan deze afspraken. We plannen het liefst samen met u de daaropvolgende controleafspraak in als u voor controle komt. Als u het fijn vindt kunnen we u ook per email herinneringen sturen voor de controleafspraak.

Röntgenfoto’s

Omdat de ruimtes tussen de tanden en kiezen en onder vullingen en kronen lastig te reinigen zijn, kunnen er gaatjes en ontstekingen op deze plaatsen ontstaan. Onder vullingen of kronen en tussen kiezen kijken lukt niet zonder het maken van röntgenfoto’s. Daarom maken onze tandartsen en mondhygiënisten op basis van een risicoinschatting om het twee tot drie jaar nieuwe controlefoto’s (bitewings) tijdens de controle. Hierop kunnen we gaatjes en andere afwijkingen zien en op tijd een eventueel benodigde behandeling inzetten. Ook als u een pijnklacht heeft of een tandletsel gehad heeft, worden er rontgenfoto’s gemaakt om een eventuele afwijking en schade nader te onderzoeken.

We proberen het aantal gemaakte röntgenfoto’s te beperken, omdat we bij het maken van rontgenfoto’s een kleine hoeveelheid straling gebruiken. Door de geringe en gerichte straling van een rontgenfoto, is de kans op nadelige gevolgen voor uw gezondheid minimaal. Röntgenfoto’s helpen ons om de correcte diagnose te stellen en de uitgevoerde behandeling te evalueren.

Vervolgbehandelingen

Als er problemen aan het licht komen naar aanleiding van een periodieke controle, bespreken we de behandelopties met u. Een vervolgbehandeling kan bestaan uit een uitgebreide gebitsreiniging, of het vullen van gaatjes, het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling of het trekken van tanden en kiezen. We nemen de tijd om de procedure uit te leggen en samen een beslissing te maken voordat de behandeling bij u wordt uitgevoerd. We zullen u ook een kostenbegroting geven van de voorgestelde behandeling, schriftelijk als de behandelkosten meer dan 250 euro bedragen. U kunt meer informatie over de behandelingen en tandartskosten vinden op de website allesoverhetgebit.nl

Wat kunt u zelf doen?

Wat kunt u zelf doen voor uw mondgezondheid?

  • Bezoek ons regelmatig voor een periodieke controle.
  • Hou ons op de hoogte van uw gezondheid of wijzigingen aan uw gezondheid.
  • Neem altijd een actueel overzicht van uw medicijngebruik mee. U kunt deze lijst via uw apotheek kosteloos verkrijgen.
  • Moet een medicijn tijdelijk gestopt worden in verband met een tandheelkundige behandeling? Vraag het gerust aan ons.

We kunnen u helpen om problemen te voorkomen!

Voor aanvullende informatie kunt u de folder van het Ivoren Kruis via de onderstaande knop inzien.

Bekijk de folder